Mensen in mijn omgeving zeiden tegen mij: “Daar moet je wat mee doen.” Dan had ik een gedicht geschreven bij een geboorte, verjaardag, bijeenkomst of wedstrijd. Maar ja, hoe doe je zoiets; er iets mee doen? Een cursus was voor mij een logische stap. Ik was van mening dat anderen misschien uit vriendelijkheid positieve dingen konden zeggen, maar dat die uitspraken niets zeiden over de literaire kwaliteit van mijn gedichten. Bij het zoeken naar een cursus was het voor mij dan ook belangrijk dat het in een groep was, onder leiding van een goede docent. Zowel de groep als de docent zou mij kunnen bijsturen, me helpen in mijn vaardigheden.

Al snel kwam ik terecht bij Poetry Academy van Poetry International en schreef me in voor de starterscursus. Vanaf de aanmelding was de communicatie snel, menselijk en prettig. Er werd met me overlegd welke avond mijn voorkeur had en er waren herinneringsmails. Ik kwam in een groep met enthousiaste medecursisten, de sfeer onderling was direct goed. Iedereen stond open voor kritiek en gaf dit op een opbouwende manier. De docent, Myrte Leffring, had een goed opgezet lesprogramma, waarin de verschillende technische onderdelen van dichten aan de orde kwamen. Met en zonder woorden maakte ze duidelijk dat het aan de dichter is om te kiezen welke technieken hij inzet. Door de combinatie van theorie, gedichten lezen, zelf schrijven een waardevolle tips raakte ik steeds meer vertrouwd met het schrijven van poëzie.

Je zou kunnen zeggen dat ik verslaafd was geraakt aan de cursus. Ik wilde meer, en schreef me in voor de cursus Beter dichten, met Peter Swanborn. De insteek van deze cursus was het vinden van een eigen stem, het ontwikkelen van een eigen stijl. De methode was die van imitatie, die voor mij het beste werkt. We behandelden een bepaalde dichter aan de hand van een van diens gedichten en gingen de deur uit met een opdracht te schrijven in de stijl van die dichter. Het resultaat werd onderling besproken. Peter is streng, gericht op het verdiepen van vaardigheden. Ik heb ook van Peter veel geleerd, hij is een goede docent.

Ik ben nog niet afgekickt. Dit najaar begin ik met de Jaarcursus van de Poetry Academy. Ik kijk er naar uit om de werkwijze en visie van verschillende dichter-docenten mee te krijgen.

– Hans de Witte, cursist, 2018