Unless it comes out of your soul like a rocket, unless being still would drive you to madness or
suicide or murder, don’t do it – Charles Bukowski

Bukowski zegt in zijn gedicht ‘So you want to be a writer’ dat je niet moet schrijven als het niet als een raket uit je ziel komt en stil zijn je tot waanzin of zelfmoord drijft. Ongetwijfeld vond hij poëziecursussen maar onzin. Dan is hij vast nooit in Rotterdam geweest, zo’n beetje de poëziehoofdstad van Nederland, omdat wij Poetry International hebben.

Ik heb zelf zo’n vijf jaar geleden voor het eerst een poëziecursus gevolgd. Dat heeft voor mij alles veranderd. Daar kwam ik erachter dat er ook andere mafkezen zijn die constant teksten in hun hoofd hebben en schrijven over de dingen die gebeuren of juist niet gebeuren. Daar leerde ik hoe je dat zo interessant mogelijk kan opschrijven voor de lezer. Ook kwam ik in aanraking met de hele poëzie-scene in Rotterdam. Toen Poetry International zelf de cursussen ging geven onder de naam ‘Poetry Academy’ was ik er natuurlijk als de kippen bij om weer een cursus te volgen.

De eerste cursus, de starterscursus, kreeg ik van Myrte Leffring. Zij heeft zelf al een aantal mooie bundels geschreven. Ze weet feilloos aan te geven wat wel en niet werkt in een gedicht en doet dat dan ook in de besprekingen. Maar wel zo dat je nog steeds lachend naar huis gaat, om daar nog meer te schrijven. De tweede cursus, ‘Beter dichten’, kreeg ik van Peter Swanborn. Daar werd het wat serieuzer. Hij verwacht kwaliteit en is goed kritisch. Juist door dat strenge, mondden de avonden vaak uit in heerlijke, leerzame lachsalvo’s… of lag dat vooral aan onze groep?

Een cursus bij Poetry Academy activeert dus de raket vanuit je ziel en het stopt je ook van gek worden. O ja, en je leert er ook beter van schrijven. Een aanrader dus.

– Karin van Kalmthout, cursist, 2018